Matthijs Hendriks - Gerard Janssen / AFGELOPEN OP 24-12-2017

Gerard JanssenMatthijs Hendriks

Het werk van zowel Matthijs Hendriks als van Gerard Janssen vraagt aandacht en tijd om gezien en beleefd te worden.

Beide kunstenaars streven naar intensiteit en zuiverheid in vorm en betekenis. Hun werk kenmerkt zich dan ook door een zekere soberheid en puurheid. Zowel in de kleurrijke abstracte schilderijen van Matthijs als ook in de zwart-wit tekeningen van Gerard bouwen structuren en ritmes een beeld op en vertellen ze ons hun verhaal.

“In deze ordeningen in ons werk hebben wij elkaar herkend.” Zeggen de beide kunstenaars. “Het is een niet voor de hand liggende combinatie, maar we vinden het juist interessant om met al die aanvankelijk in het oog springende contrasten, de aanwezige paralellen in ons werk te tonen“.


Onder de herkenbare opbouw ligt als het ware een tweede laag. Eén die zich pas laat zien als je wat langer kijkt. Ieder werk geeft zijn eigen inhoud prijs. Soms is het een wrange grap, dan weer iets sacraals en vaak iets onverwachts.
Verwondering, melancholie of een onverwoestbare esthetiek lonken vanachter kleuren en pennestreken. Het zijn geheimen die vertelt gaan worden; het ‘ongeziene’ in het beeld, het stuk dat pas in het hoofd wordt afgemaakt.

Je kijkt naar je eigen waarneming en geeft je eigen betekenis aan het werk.

Matthijs Hendriks en Gerard Janssen studeerden beiden aan de academie Minerva in Groningen. Matthijs Hendriks woont en werkt in Groningen, Gerard Janssen woont en werkt in Berlijn.

In Museum Belvédère, Heerenveen, is er parallel aan de expositie in LaKaserna, een presentatie van het werk van Matthijs Hendriks en Gerard Janssen.

Pers
Aan de exposities van LaKaserna wordt regelmatig aandacht besteed in de pers.
Erfgoedlogies
Op de eerste verdieping van de voormalige marechausseekazerne bevindt zich het gastenverblijf, een aangenaam onderkomen voor één tot vier personen met veel privacy
Bad Nieuweschans
Bad Nieuweschans is in 1628 gebouwd als vesting ter verdediging van de Nederlandse grens.
Leuke Tips!!
de Waddenzee. Mooi om te zien zijn de enorme getijdenverschillen, de buitendijkse kwelders, de vogels, en de zeehonden, die in het voorjaar hier hun jongen grootbrengen.
Hoe was het toen?
Deze speciaal voor de Koninklijke Marechaussee gebouwde kazerne dateert van 1918 en werd op 1 oktober 1920 in gebruik genomen. In 2002 werd de kazerne Rijksmonument. Het gebouw verkeerde in 2010 door achterstallig onderhoud in slechte staat. In de jaren daarop hebben we -de nieuwe eigenaren- een grondige renovatie uit laten voeren.
Gastenboek
Het tentoonstellingsprogramma is in juli 2014 van start gegaan en trekt de aandacht tot ver over de landsgrenzen. In ons gastenverblijf hebben we inmiddels al veel tevreden gasten mogen verwelkomen. In het gastenboek staan hun ervaringen.

LaKaserna exposities en erfgoedlogies in Bad Nieuweschans