expositieruimte / AFGELOPEN OP 22-04-2018

Van de weelderige kleuren en vormen in een Iers getijdenpoeltje tot het kleurenpalet van plantensappen op de Veluwe. De grote vilten planten van Wandschappen refereren aan de wijze waarop kamerplanten een rol spelen in het leven van de mens.

In de expositie 100% plantaardig komen planten en bomen vanuit verschillende invalshoeken aan bod. Zes kunstenaars en twee kunstenaarduo’s geven hun kijk op het onderwerp door middel van tekeningen, foto’s, schilderijen, collages, keramiek en design.

Geinspireerd door de oneindige veelheid aan vormen die de natuur te bieden heeft worden figuratieve en sjabloonachtige elementen door Alida Everts verwerkt tot voorwerpen en composities. In LaKaserna is van haar keramiek en een serie pasteuze schilderijtjes te zien. Tegelijkertijd met de expositie in LaKaserna is haar werk ook te zien in een internationale context in de Keramiek Triënnale 2018 in het CODA-museum in Apeldoorn.

Het duo Arja Hop en Peter Svenson onderzoeken kleuren van plantenextracten in een specifieke omgeving. Het resultaat is een schitterende staalkaart van een subtiliteit die alleen met natuurlijke pigmenten mogelijk lijkt.
In LaKaserna is het werk Liesberg (Veluwe) 26 augustus 2017 te zien. De Liesberg ligt vlakbij de geboorteplek van Arja Hop. In een eerder project werden juist de kleuren van plantenextracten van varens in Nieuw Zeeland, waar Peter Svenson vandaan komt, gedocumenteerd.

Arno Kramer is een van de belangrijkste hedendaagse tekenaars van Nederland. Door in zijn tekeningen figuratieve en abstracte beelden te combineren creeert hij een zekere spanning en ongrijpbaarheid. Hij had eerder grote solo-exposities in Rijksmuseum Twenthe, de Pont in Tilburg en het Parijse Musée de la Chasse et de la Nature. Recent was zijn werk samen met dat van Henk Vis te zien in Museum de Buitenplaats in Eelde.

De White Box Paintings van Christiaan Kuitwaard zijn het als het ware vingeroefeningen in de schilderkunst. De doekjes hebben een vast formaat waarop een stilleven geschilderd wordt van een wit voorwerp in een wit kistje. Het is een zich steeds verder uitdijende serie waarvan in LaKaserna ouder en nieuwer werk te zien is.

Jacobien de Rooij toont in LaKaserna recent werk: Het grote ‘tidal poole’ uit 2018 over de enorme diversiteit van leven in een getijdenpoeltje aan de rotskust in Ierland en een vorig jaar gemaakte serie bevergras. Beide geven een goed beeld van het meesterschap van deze tekenares. Ook wordt er een indrukwekkende video gemaakt door Marja Sonneveld over het maakproces en de achtergronden van het werk van Jacobien de Rooij getoond.

Deze keer zal Marian Bijlenga in LaKaserna de serie written weed presenteren. Het zijn collages van blaadjes. In ieder werk een ander soort. Door de wijze waarop deze gerangschikt zijn doen ze denken aan steeds een ander handschrift.

Mayke Swemle heeft onlangs Amsterdam ingeruild voor La Gomera, één van de Canarische eilanden. Door de ongereptheid van de natuur is er sprake van een haast paradijselijke sfeer. In haar foto’s combineert Mayke Swemle beelden van de kosmos gemaakt door de Hubble sateliet met beelden van dit bijzondere stukje van onze groene planeet.

Pers
Aan de exposities van LaKaserna wordt regelmatig aandacht besteed in de pers.
Erfgoedlogies
Op de eerste verdieping van de voormalige marechausseekazerne bevindt zich het gastenverblijf, een aangenaam onderkomen voor één tot vier personen met veel privacy
Bad Nieuweschans
Bad Nieuweschans is in 1628 gebouwd als vesting ter verdediging van de Nederlandse grens.
Leuke Tips!!
de Waddenzee. Mooi om te zien zijn de enorme getijdenverschillen, de buitendijkse kwelders, de vogels, en de zeehonden, die in het voorjaar hier hun jongen grootbrengen.
Hoe was het toen?
Deze speciaal voor de Koninklijke Marechaussee gebouwde kazerne dateert van 1918 en werd op 1 oktober 1920 in gebruik genomen. In 2002 werd de kazerne Rijksmonument. Het gebouw verkeerde in 2010 door achterstallig onderhoud in slechte staat. In de jaren daarop hebben we -de nieuwe eigenaren- een grondige renovatie uit laten voeren.
Gastenboek
Het tentoonstellingsprogramma is in juli 2014 van start gegaan en trekt de aandacht tot ver over de landsgrenzen. In ons gastenverblijf hebben we inmiddels al veel tevreden gasten mogen verwelkomen. In het gastenboek staan hun ervaringen.

LaKaserna exposities en erfgoedlogies in Bad Nieuweschans