Zomerexpositie 2017 / AFGELOPEN OP 10-09-2017

Zomerexpositie

Deze zomer vindt in Finsterwolde de kunstmanifestatie Rondom Waalkens plaats. Het is tien jaar geleden dat Albert Waalkens, de boer die in de zestiger jaren van de vorige eeuw zijn stal leeg ruimde voor kunst en daarmee tot ver buiten de landsgrenzen bekend werd, overleed. Er is de première van een documentaire over zijn leven en in en om galerie Waalkens is een interessant programma met activiteiten en exposities van toonaangevende kunstenaars van vroeger en nu.

In aansluiting hierop presenteert LaKaserna in zijn eigen zomerexpositie van 2017 werk van Corrie de Boer, Gjalt Blaauw, Gerda Kruimer, Wilma Vissers en Koos Buist.
Twee van hen, Corrie de Boer en Gjalt Blaauw waren in het verleden nauw betrokken bij galerie Waalkens. Corrie was meer dan 25 jaar levenspartner van Albert Waalkens en heeft in die tijd een enorme inbreng gehad in het reilen en zeilen van de galerie. Gjalt was één van de kunstenaars uit de begintijd.

Samen met het werk van Gerda Kruimer, Wilma Vissers en Koos Buist is het een brede en veelzijdige tentoonstelling die zowel in de expositieruimte als in de tuin rondom LaKaserna te zien is.

Corrie de Boer kan met recht la grande dame van galerie Waalkens genoemd worden. Vanaf het eind van de jaren zeventig heeft zij een grote rol gehad bij het samenstellen van de tentoonstellingen. Ook bij de totstandkoming van het bijzondere huidige gebouw, nadat de oorspronkelijke boerderij afgebrand was, is haar invloed onmiskenbaar. Toen ze Albert ontmoette was ze zelf een gevierd kunstenares. Al in het begin van de zeventiger jaren had ze met haar ‘witjes’, reliëfs in linnen, in de Zero-beweging naam gemaakt in de kunstwereld. Hierna is ze in haar werk haar hele leven steeds het avontuur op blijven zoeken. LaKaserna er dan ook trots op dit te mogen tonen. Corrie haar werk bevind zich in de collecties van onder meer het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Textielmuseum in Tilburg.

Gjalt Blaauw is een beeldhouwer die al in de eerste jaren van het bestaan van galerie Waalkens met een stel vrienden in een kunstenaarscommune in Finsterwolde woonde en werkte. Dit ICW, Instituut voor Creatief Werk, vertegenwoordigde galerie Waalkens in de manifestie ‘Groeten uit Finsterwolde’ in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Gjalt is naast zijn werk in steen steeds meer met metaal gaan werken. Zijn beelden zijn op veel plekken in Nederland en daarbuiten te vinden. Deze zomer zijn rondom LaKaserna meerdere beelden van hem in ruw of geschilderd plaatstaal te zien. Ook is er ter gelegenheid van ‘Rondom Waalkens’ een werk van hem bij de boerderij van Harm Evert Waalkens (zoon van Albert Waalkens) in Finsterwolde geplaatst.

Van Gerda Kruimer presenteert LaKaserna een reeks monumentale tekeningen en schilderijen, vaak in zwart-wit of grijstinten. Het werk van Gerda kent zijn oorsprong in de ruimtelijke omgeving: architectuur, stedenbouw, landschappen. Hieruit voortkomend tekent ze in ander werk juist letterlijk in de ruimte: sculpturen van dunne lijnen die in de ruimte staan of aan de wand hangen.
Gerda heeft een indrukwekkende lijst van exposities in binnen- en buitenland op haar naam staan en heeft in opdracht werk van enorme afmetingen aan een gebouw van de ING in Amsterdam mogen realiseren.

Wilma Vissers werk is vaak klein en kleurrijk. Soms zijn het beschilderde gevonden stukken hout, andere keren eenvoudige vormen in mooie kleuren getekend op papier. Alle losse objecten worden zorgvuldig geplaatst in een ruimte of bevestigd aan een wand. Ondanks de veelheid aan kleuren en vormen straalt het geheel een weldadige rust uit. Het samenspel van al haar kunstwerken en de ruimte tussen de verschillende objecten is voor haar net zo belangrijk als de details van ieder individueel kunstwerk. Wilma Vissers werk is steeds vaker op belangrijke plekken in binnen- en buitenland te zien.

In Koos Buist zijn werk wordt een verband gelegd tussen natuur en cultuur. Insecten, schimmels, mossen, het organisch leven in een sloot of vijver, al deze zaken worden door hem verwerkt in installaties die niet alleen een heel eigen beeldtaal hebben maar ons ook bewust maken van allerlei processen om ons heen waar we vaak ongemerkt aan voorbijgaan. Van Koos zijn zowel in de expositieruimte als buiten hier voorbeelden van te zien. Zijn werk wordt steeds meer opgemerkt, ook internationaal (o.a. Verenigde Staten en Peru) en is niet alleen in galerieën te zien maar ook op voor kunstenaars minder gebruikelijke plekken als openluchtfestivals in de natuur.

Voor meer informatie over Rondom Waalkens lees hier